Árak

Fotózás árak Budapest:

Többféle fotózást találsz portfóliómban, kérlek válaszd ki, hogy melyiket szeretnéd megtekinteni:

Mitől függ egy fotózás ára?

A profi fotózás ára számos tényezőtől függ. Ezek közé tartozik a fotós tapasztalatai és képzettsége, a felhasznált felszerelés, a felvételek száma, a fotózás helyszíne és időtartama, az előkészítés ideje, a szerkesztés és az utómunka időigénye.

Mit tartalmaz egy fotózás, vagyis miért ennyi egy fotózás árak Budapesten?

Épp a napokban hallottam valakitől, hogy miért nem éri meg szerinte egy adott szolgáltatás. Tény, hogy a kereslet kínálat nagyban meghatározza az árakat, de vannak olyan dolgok amikbe sosem gondol bele a megrendelő.

Az első ami nélkül sehogy nem megy, a felszerelés:

Fényképezőgép

Köztudott, hogy a digitális technika óriási fejlődésen megy át. Én anno még filmre kezdtem fotózni, még hírből sem ismertük a digitális fényképezőgépeket. Ott vagy tudtál fotózni, vagy nem volt „használható” kép. Szóval kizárólag a jók maradhattak. Ma már elég árnyalt képet mutat a piac, hiszen lehet valamiről több száz képet lőni, valamelyik csak jó lesz alapon. Lehet utólag digitálisan javítani a képeken. Ugyanakkor a legjobb képeket akkor fogod kapni, ha az adott kép tudatosan készül, és már az elkészülés pillanatában is jól sikerült. 

Kicsit eltértem, szóval vissza a technikához, ezek a rendszerek pár év alatt teljesen elavulttá válnak, ezért folyamatosan újakat kell vásárolni. Nem tudjuk egyszer megvenni és életünk végéig használni. A tapasztalat, és az ebből fakadó tudás pedig különösen igényli a fejlődést technikailag is. De egy jó felszereléstől senki nem lesz fotós, ahhoz még nagyon sok összetevő kell.

Számítógép + szoftverek

Bizony szintén mindkettő drága, és folyamatos fejlesztést igényel. Nem is ragozom tovább. Valamint a fotózásban is mindig vannak aktuális trendek, ezeket követni kell, valamint az ehhez kapcsolódó kiegészítőket megvásárolni.

Tudás

Szintén folyamatosan fejlesztendő. Több százezres tanfolyamok, a fotós tudás, az elmaradhatatlan és szép utómunkához Photoshop, a Lightroom és egyéb programok ismerete, ez mind-mind befektetés. És épp ezért nem adjuk át a félkész képeket, mert egy igazán természetes hatású retusáláshoz profi tudás kell, de azzal lesz igazán szép az elkészült munka.

Valamint az, hogy valaki milyen sok év tapasztalatot szerzett már az mind rengeteg időbeli befektetés, ami rettentő értékes. Azért kell ezt megfizetni, mert egy tapasztalt fotósnál már biztos, hogy sikerülnek a fotóid, nem Te leszel a kísérleti alanya. Az utómunka is szép lesz, és nem utólag döbbensz rá, hogy lehet nem is érte meg olcsóbban, hiszen nem azt látod viszont amit szerettél volna. 

Vállalkozás

Én speciel KATA-a vagyok, ez havi 50.000 Ft kiadás. Még meg sem mozdultam, de már ki kell fizetnem, akkor is, ha semennyi bevételem sincs.  Számlázó költségek, iparűzési adó, kamarai tagdíj, stb. Könyvelői, és reklám költségek, ezek nélkül nem megy.

Kellékek

A kellékeket időnként amortizáció vagy épp változó divat miatt muszáj cserélni.

Idő

Ami nem látszik a fotósokból, hogy mennyit dolgozik a háttérben. Ahhoz, hogy ebben a nagy „zajban” az interneten egyáltalán megtaláljanak, talán ez is rengeteg munkaidőbe kerül. Folyamatos tartalomgyártás. Itt még képbe jön, akik másolni próbálják az ötleteimet, tartalmaimat, ezért folyton agyalnom kell, hogy egy lépéssel előrébb járjak. Számomra a legfájóbb amikor vki így próbál átgázolni a másikon. Ráadásul attól tud különleges lenni igazán egy fotós, ha már rátalált a saját egyedi stílusára. 

Az adminisztráció: email-ek megválaszolása, szerződés, számlák írása, stb…

Az utómunka, ahogy írtam a szép, igényes, és valóban természetes hatású retus a legtöbb időt viszi el. Rengeteget éjszakázok, hogy mindenki mielőbb megkaphassa az elkészült fotóit.

Most hirtelen ennyi jutott eszembe, de még szívesen bővítem. 

Ha esetleg véleményed lenne, szeretettel várom az studio@fotosgrafikus.hu email címre.

error: Védett tartalom !!